Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑΣ...

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Καταργήσεις – Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στο Δήμο Νέας Προποντίδας

Έπειτα από τον βιαστικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με την Συγχώνευση – Κατάργηση σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, ο οποίος γίνεται όχι για Παιδαγωγικούς αλλά για οικονομικούς λόγους και επειδή κάθε προτεινόμενη συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας:.....

α) Δημιουργεί επιπρόσθετα κτιριακά προβλήματα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης με μοναδική δικαιολογία τη δήθεν εξοικονόμηση πόρων
β) πραγματοποιείται χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας των γονέων των μαθητών και

γ) αποδεδειγμένα βλάπτει την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνία,

το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νέας Προποντίδας αποφάσισε τα εξής:




1.Τάσσεται κατά οποιασδήποτε συγχώνευσης ή κατάργησης σχολικής μονάδας που βρίσκεται στα όρια του δήμου Νέας Προποντίδας για τους παρακάτω συγκεκριμένους λόγους: α) Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κτιριακές εγκαταστάσεις ούτε στα σχολεία της περιφέρειας, αλλά ούτε και στα σχολεία των τριών αστικών κέντρων του Δήμου για να υποδεχθούν μαθητές. Μάλιστα η κατάσταση όσον αφορά στα σχολικά κτίρια, είναι τόσος ασφυκτική, ώστε απαιτούνται επεκτάσεις των ήδη υπαρχόντων σχολικών κτιρίων, ή δημιουργία νέων. Αρκετά δε τμήματα Δημοτικών και γυμνασίων στεγάζονται σε προκατ αίθουσες και σε ενοικιαζόμενους χώρους.

β) Η πλειονότητα των σχολείων της περιφέρειας του Δήμου είναι σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών, τα οποία είναι αδύνατον να συγχωνευθούν.

γ) Όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία, η μετακίνηση των νηπίων δεν ενδείκνυται τόσο για παιδαγωγικούς, όσο και για λόγους ασφαλείας.

δ) Ειδικότερα το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κρήνης, πέρα από την καθολική θέση των γονέων των μαθητών του σχολείου αλλά και όλων των κατοίκων της τοπικής κοινότητας, να μην καταργηθεί το σχολείο,

δ) βρίσκεται στο μοναδικό ορεινό χωριό του Δήμου και σε υψόμετρο 500 μέτρων και κατά τους χειμερινούς μήνες η συγκοινωνία διακόπτεται λόγω χιονόπτωσης.

ε)Η χιλιομετρική απόσταση του χωριού από τα πλησιέστερα λειτουργούντα δημοτικά σχολεία είναι πάνω από 15 χιλιόμετρα και ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει εκεί το μαθητικό λεωφορείο με τις στάσεις, ξεπερνά τα τριάντα (30) λεπτά. Έτσι ο απαιτούμενος χρόνος για την προσέλευση και την επιστροφή των μαθητών αυξάνεται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές παιδαγωγικές ανισότητες και καθημερινά προβλήματα στις οικογένειες των μαθητών.

στ)Τέλος οι σχολικές μονάδες της Ν. Τρίγλιας δεν έχουν δυνατότητα υποδοχής άλλων μαθητών λόγω έλλειψης διαθέσιμης στέγης.

Κατ΄ εξαίρεση και επειδή υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού των μαθητών και στα δύο σχολεία, προτείνεται να συγχωνευθούν το 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ηράκλειας και το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου σε ένα 6θέσιο σχολείο, λειτουργώντας τρεις τάξεις στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Παύλου και τρεις στην Τοπική Κοινότητα Νέας Ηράκλειας.

2. Προτείνει να ιδρυθούν:
- 5ο Δημοτικό σχολείο στα Νέα Μουδανιά
- 3ο Δημοτικό σχολείο στη Νέα Καλλικράτεια
- Λύκειο Σημάντρων
- Νηπιαγωγείο στα Νέα Μουδανιά
- Νηπιαγωγείο στη Νέα Τρίγλια
- Νηπιαγωγείο στη Νέα Καλλικράτεια

Επίσης προτείνει:

Την προαγωγή του 6θέσιου 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Τρίγλιας σε 7θέσιο

και την προαγωγή του 4θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέων Σιλάτων σε 6θέσιο.

Τέλος προτείνει την ίδρυση των παρακάτω ειδικοτήτων στο ΕΠΑΣ Νέων Μουδανιών.

α) αμαξωμάτων
β) αμπελουργίας-οινοτεχνίας
γ) βοηθών φαρμακείων
δ) αισθητικής τέχνης

Ο Αντιδήμαρχος

Καρράς Εμμανουήλ

nea-propontida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου